'Het contact met mijn moeder verloopt nu soepeler'

13 juli 2017 Blogitem Leestijd:

Sinds 2 jaar zorgt Nel van Os (52) voor haar moeder (82) met Alzheimer. Nel kan nu beter omgaan met de dementie van haar moeder, maar dat is niet altijd zo geweest. Naast de ondersteuning van casemanager Arjan Groet, volgde Nel de cursus voor mantelzorgers van Geriant. ‘Wat mij heel erg geholpen heeft zijn alle tips over het aangeven van mijn grenzen. Wanneer ik niet voldoende op mezelf pas, heeft dat juist voor mijn moeder negatieve gevolgen’.

Bellen

Nel weet niet beter dan dat haar vader altijd kwakkelde met zijn gezondheid. Haar moeder heeft jarenlang alleen maar gezorgd voor haar vader. Toen hij drie jaar geleden overleed, dacht de familie dat het vreemde gedrag van haar moeder te maken had met de nieuwe situatie. ‘We dachten dat mijn moeder moest wennen aan het wegvallen van de zorg voor mijn vader. Het ging de eerste vijf dagen goed, daarna veranderde alles’. Naast de dingen die ze vergat en de kleine steken die ze liet vallen, was haar belgedrag het meest alarmerend. ‘Ze belde ons constant. Om het minste of geringste. Toen dat maar niet ophield wisten we dat er iets niet goed was. Toen zijn we via de huisarts in contact gekomen met Geriant.’

Strijd

‘M’n moeder was boos dat ze een geheugentest moest doen, want ze was toch niet gek? Maar uit de test kwam de diagnose dementie duidelijk naar voren. Hoewel mijn moeder en ik altijd wel strijd hebben gehad, was de strijd tijdens de periode na de diagnose wel erg heftig. Naar de buitenwereld deed ze zich extra goed voor en wees ze met de vinger vaak naar mij. Ook vond ik het moeilijk om steeds geduld op te brengen en te bedenken: dit is de dementie en niet mijn moeder als persoon. Ik worstelde hier enorm mee’.

De cursus

Casemanager Arjan Groet had door dat er veel op de schouders van Nel terecht kwam en heeft haar toen gewezen op de cursus Omgaan met dementie voor mantelzorgers van Geriant. Deze cursus wordt gegeven op één van de Geriant locaties en bestaat uit meerdere bijeenkomsten. De cursus geeft veel praktische tips over hoe je met bepaalde dingen omgaat, vertelt Nel. ‘Ik heb geleerd om wat meer dingen los te laten. Ik neem nu niet ieder telefoontje direct op, maar ben selectiever. Hier heb ik me in het begin enorm schuldig over gevoeld, maar ik weet nu dat het stellen van grenzen heel belangrijk is. Ook ga ik nu minder tegen mijn moeder in en praat ik meer met haar mee. Omdat mijn woorden meestal sneller zijn dan mijn gedachten, kost dit me wel veel energie. Maar het contact met mijn moeder verloopt nu soepeler’.

Nieuw hondje

Toch blijft het lastig voor Nel om de vele tips en adviezen altijd vol te houden. ‘Ik heb nog steeds erg de neiging om de waarheid te willen vertellen. Soms is met haar mee praten beter, maar het voelt als liegen. Ook kan het in bepaalde gevallen niet. Haar hondje is laatst overleden en nu wil ze graag een nieuw hondje, maar dat kan in haar situatie gewoon niet meer. Het is lastig om hier dan tegen in te gaan en het aan haar uit te leggen, want dit veroorzaakt inderdaad veel onrust. Maar hier in meegaan geeft ook alleen maar teleurstelling. Zo is het per situatie weer anders. Ook heb ik tijdens de cursus geleerd om de mening van de omgeving wat meer los te laten. Ik vond het erg moeilijk als mensen dachten dat het allemaal wel mee viel met m’n moeder, terwijl zij alleen een momentopname van haar hadden meegemaakt. Nu trek ik me hier minder van aan en weet ik dat de mensen die er echt toe doen, weten hoe het zit. Maar dit blijf ik moeilijk vinden.’

Eigen stuk

‘De cursus heeft me heel veel gebracht en ik sla de cursusmap er nog heel vaak op na. Hoe zat dit ook alweer en hoe kan ik dat aanpakken? Toch zijn er stukken die ik zelf moet doen. Tijd voor mezelf nemen, me niet meer schuldig voelen, de waarheid loslaten. Dat zijn dingen waar ik alleen zelf aan kan werken. En dat zal ook altijd zo blijven. Toch kan ik Geriant altijd bellen als ik er niet uit kom en hebben ze altijd handvatten die me toch weer dat stapje verder helpen’.

Bril

Hoe de toekomst van haar moeder er uit zal zien, is door de dementie nauwelijks te zeggen. Toch merkt Nel dat haar moeder de laatste periode wel achteruit is gegaan. ‘Haar korte termijn geheugen is al een tijdje niet meer goed, maar nu wordt ook haar lange termijn geheugen aangetast. Haar ogen zijn zo’n vier jaar geleden gelaserd, maar nu pakt ze steeds haar bril weer uit de kast. Ze ziet hierdoor slechter. Als ik het probeer uit te leggen, lijkt het weer even terug te komen, maar een paar tellen later zet ze toch haar bril weer op. Dit blijven lastige situaties. We zijn ons nu dan ook aan het oriënteren op een woning in de Golfstroom in Den Helder, zodat ze in ieder geval onder de mensen is. Geriant begeleidt ons bij alle stappen en dat geeft veel rust’.

Ga naar het overzicht van alle artikelen

Over Geriant

Geriant geeft op vernieuwende wijze vorm en inhoud aan de hulpverlening bij dementie. De hulp richt zich op zowel de thuiswonende mensen met dementie als op de familieleden of andere naasten. Wij begeleiden het gehele proces. Van diagnose tot aan de eventuele opname in een verpleeghuis.

Lees meer