Kosten
Leestijd:
Het is voor de hulp van Geriant nodig, dat u een verwijzing hebt van uw huisarts of medisch specialist. Daarnaast is het goed te weten dat de hulp door Geriant wordt vergoed uit de basispolis van uw zorgverzekering en soms - als u in een verzorgingshuis woont of thuis woont maar al een WLZ-indicatie heeft - uit de Wet Langdurige Zorg. Lees op deze pagina de informatie over aanmelden bij Geriant en de kosten van de hulpverlening.
Aanmelden
Het is voor de hulp van Geriant nodig, dat u een verwijzing hebt van uw huisarts of van de medisch specialist.
Kosten
De kosten voor de hulp van Geriant worden vergoed uit de basispolis van de Zorgverzekering en soms via de Wet Langdurige Zorg (WLZ) als u of uw naaste met dementie in het verzorgingshuis woont of als u (nog) thuis woont maar al een WLZ-indicatie heeft. Geriant maakt jaarlijks afspraken met de zorgverzekeraars als het gaat om de vergoeding uit de Zorgverzekeringswet, en met het Zorgkantoor als het gaat over de WLZ. Voor 2022 heeft Geriant afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars in Nederland. De afspraken met verzekeraars kunnen zowel wat het tarief als wat betreft de inhoud verschillen.
Tarieven
De afgesproken tarieven voor vergoeding uit de basispolis van de zorgverzekering kennen als basis de landelijke NZa-tarieven: zie hiervoor de links hieronder (NZa = Nederlandse Zorgautoriteit). De afspraken met de verschillende verzekeraars kunnen hier enigszins van afwijken c.q. lager liggen. Voor de hulpverlening van Geriant uit de basis-polis van de zorgverzekering hoeft u zelf niet te betalen als u een zorgverzekering hebt afgesloten. Het kan wel zijn dat u de kosten van uw eigen risico moet betalen als u die nog niet voor andere zorg heeft betaald. Voor 2022 is het eigen risico tenminste €385,--.
Woont u in een verzorgingshuis met een WLZ-indicatie of hebt u terwijl u (nog) thuis woont al een WLZ-indicatie? Dan wordt de hulp vergoed vanuit de WLZ. Echter, dan is de eigen bijdrage en vermogenstoets van de WLZ van toepassing. Hoe hoog deze is, hangt af van uw persoonlijke omstandigheden. Op de website van het CAK kunt u hier meer informatie over vinden en een berekening voor uw persoonlijke omstandigheden uitvoeren.
Tenslotte kunt u een PersoonsGebonden Budget (PGB) hebben. Dat komt bij dementie weinig voor, maar u kunt daar zelf voor kiezen als dat past bij uw situatie. Als dat het geval is, meld dat dan bij uw hulpverlener van Geriant. Verrekening van de kosten en een mogelijke eigen bijdrage moeten dan aan uw persoonlijke situatie worden aangepast.
Nadere toelichting
De hulp van Geriant wordt vanuit een team door meerdere hulpverleners gegeven: de casemanager is daarvan het vaakst in beeld. Maar daarnaast zijn er ook artsen (specialist ouderengeneeskunde), psychiaters en psychologen actief.
In 2019 worden al deze hulpverleners door een paar verzekeraars vergoed vanuit de basispolis als 'hulp vanuit de GGZ'. U vindt dat dan terug op uw specificaties als ’specialistische GGZ’, dan wel ‘basis-GGZ’. Het verschil zit in de intensiteit van de geboden hulp.
In 2019 wordt bij een groot deel van de zorgverzekeraars een splitsing gemaakt tussen het werk van de specialist ouderengeneeskunde, psychiater en psycholoog enerzijds en dat wordt daarbij als ‘hulp vanuit de GGZ’ vergoed op de manier zoals hierboven aangegeven. Anderzijds wordt het werk van de casemanager vergoed onder de noemer ‘wijkverpleging’. U kunt in dat geval dus twee facturen of specificaties tegenkomen voor ons werk: één als ‘GGZ-hulp’ en één als ‘wijkverpleging’
Onder de activiteiten van Geriant vallen zowel directe als indirecte tijdcontacten. Bij directe tijd kunt u denken aan een behandelcontact of een telefonisch overleg met de casemanager van Geriant. Indirecte tijdcontacten die cliëntgebonden zijn, hebben betrekking op de coördinatie van zorg. Dit is bijvoorbeeld als de casemanager een CIZ-indicatie voor u aanvraagt, overlegt met de thuiszorg, overlegt met de huisarts of intern overlegt met de specialist ouderengeneeskunde.
Niet verzekerd of verzekerd bij een buitenlandse verzekeraar
Bent u niet verzekerd of heeft u een zorgverzekering waarmee Geriant geen afspraken heeft, bijvoorbeeld een buitenlandse verzekeraar? Dan berekent Geriant de tarieven die de Nederlandse Zorgautoriteit hanteert. U kunt aan uw casemanager meer informatie vragen.