Mantelzorg

Leestijd:

Geriant biedt ook hulp aan mantelzorgers. Mensen met dementie hebben zorg nodig. Familieleden en naasten doen dat vaak met liefde. Zij worden mantelzorger. Maar hoe verder de dementie vordert, hoe meer zorg er nodig is. De zorg voor een naaste kan dan veel tijd kosten naast het eigen dagelijks leven.

Naasten met dementie kunnen niet altijd goed inschatten hoeveel zorg er nodig is en denken dat thuiszorg dan overbodig is. Dit maakt de mantelzorg zwaar. Oververmoeidheid, stress en zelfs depressieve klachten liggen op de loer. Geriant is er daarom juist ook voor de mantelzorgers: wat kan helpen om de zorg langer vol te houden? Gesprekken? Lotgenotengroep? Praktische hulp? Digitale hulp? Geriant kijkt welke behandeling een mantelzorger kan helpen. Zo proberen we klachten te voorkomen. Welke hulp past bij uw situatie? De casemanager denkt met u mee.

Informatiebijeenkomst

De informatiebijeenkomst (fysiek of digitaal) van Geriant wordt u aangeboden nadat uw partner/ouder de diagnose dementie bevestigd heeft gekregen. U heeft dan waarschijnlijk veel vragen. Tijdens deze bijeenkomst proberen we antwoord op uw vragen te geven en ontvangt u basisinformatie over dementie in het algemeen (wat is dementie, de signalen, de diagnose, de vormen van dementie, etc.) én informatie over Geriant. Wanneer u daarna meer wilt weten over de diagnose en in contact wilt komen met lotgenoten, dan wordt het volgen van de mantelzorgcursus geadviseerd.

Cursussen voor mantelzorgers

Wanneer uw naaste met dementie hulp krijgt van Geriant kunt u als mantelzorger verschillende cursussen bij ons volgen. Zo kunt u zich opgeven voor de cursus over het omgaan met dementie en geven we ook een traininig over het omgaan met geheugenproblemen bij beginnende dementie. Daarnaast is er een gespreksgroep voor jonge mensen met dementie. In alle regio's waar Geriant actief is kunnen mantelzorgers zich opgeven voor de groepscursussen. U wordt dan samen met andere mantelzorgers door een Geriant professional begeleidt op één van de Geriant locaties.

Heeft u vragen over de cursussen voor mantelzorgers of wilt u zich opgeven, dan kunt u contact met ons opnemen via ons contactformulier.

Online aanbod

Naast onze cursussen op locatie bieden wij ook online hulp aan. We hebben een aantal online cursussen beschikbaar voor mantelzorgers die u kunt volgen waar en wanneer u wilt. Ons online aanbod is beschikbaar voor alle mantelzorgers, dus ook voor mantelzorgers van cliënten die niet bij Geriant in zorg zijn.

Bekijk hier ons online aanbod

JOIN!

Hoe jonger iemand met dementie is, hoe groter de impact op het bestaan. Daarom organiseert Geriant, samen met Alzheimer Nederland, JOIN!. Een praatcafé waar mantelzorgers van jongere mensen met dementie elkaar ontmoeten en steun en bemoediging vinden bij elkaar in de verschillende fases van de ziekte. Lees hier wanneer JOIN! plaatsvindt.

Alzheimer cafés

Alzheimer Nederland organiseert door heel Nederland de zogenaamde Alzheimer Cafés. Elke maand komen mensen met dementie, hun naasten en belangstellenden samen voor informatie en contact met lotgenoten. In de regio's waar Geriant actief is, zijn er vaak medewerkers van Geriant betrokken als gespreksleider of ervaringsdeskundige. De bijeenkomst begint met een lezing of interview met betrokkenen. Daarna kunnen bezoekers ervaringen, tips en ideeën met elkaar delen.

Vind een Alzheimer café bij u in de buurtOver Geriant

Geriant geeft op vernieuwende wijze vorm en inhoud aan de hulpverlening bij dementie. De hulp richt zich op zowel de thuiswonende mensen met dementie als op de familieleden of andere naasten. Wij begeleiden het gehele proces. Van diagnose tot aan de eventuele opname in een verpleeghuis.

Lees meer