Ervaringsverhaal | 'Ik kan nu beter inspelen op de hulpvraag'

21 februari 2018 Leestijd:

Madelon Koppes (55) is WMO-consulent bij SED in Enkhuizen en volgde de basiscursus Omgaan met dementie voor professionals. Als WMO-consulent indiceert Madelon WMO-voorzieningen. Hiervoor voert ze veel gesprekken met de mensen die een hulpvraag hebben. Zo ook mensen met beginnende en gevorderde dementie. 'Ik wilde daarom meer weten over dementie en daarnaast wilde ik leren hoe ik mensen met dementie beter kan benaderen. Zodat ik het gesprek zo goed mogelijk met hen kan voeren'.

Zoveel verschillende vormen

'Ik leerde tijdens de cursus hoeveel vormen van dementie er zijn. Waar ook allemaal weer verschillende symptomen bij horen. Dat was voor mij een eye-opener. Erg leerzaam om de symptomen van de 4 meest voorkomende vormen van dementie uitgelegd te krijgen. Zo begrijp ik ook beter waarom mensen met vasculaire dementie de ene keer een goed gesprek kunnen voeren en de andere keer totaal niet'.

Betere gesprekken

'Ik kan bij mijn gesprekken rekening houden met de verschillende vormen van dementie en met symptomen die daarbij horen. Ook begrijp ik beter waarom de hulpvraag zo verschillend kan zijn, nu ik de verschillende vormen beter ken. Hierdoor kan ik beter inspelen op de hulpvraag. Ik merk in mijn werk dus echt dat jullie cursus een verschil maakt en van grote betekenis is voor de mensen met dementie en hun naasten'.

Over Geriant

Geriant geeft op vernieuwende wijze vorm en inhoud aan de hulpverlening bij dementie. De hulp richt zich op zowel de thuiswonende mensen met dementie als op de familieleden of andere naasten. Wij begeleiden het gehele proces. Van diagnose tot aan de eventuele opname in een verpleeghuis.

Lees meer