Basiscursus cognitieve screeningsinstrumenten (MMSE, MoCA en RUDAS)

Datum: 23 mei 2023, 14.00 - 17.00 uur
Locatie:Geriant vergaderruimte Hoorn (West-Friesland)
Kosten:€105,-

Tijdens deze basiscursus leer je meer over de achtergrond, inhoud en afname van de MMSE. Daarnaast stippen we de MoCA en RUDAS aan die beide als alternatief screeningsinstrument gebruikt kunnen worden.

Waarom deze themabijeenkomst?

Om bij het vermoeden van dementie een duidelijker beeld te krijgen wordt o.a. gebruik gemaakt van twee wereldwijd bekende screeningsinstrumenten: de MMSE en de MoCA. Ook in de NHG-Standaard Dementie wordt de MMSE aanbevolen in de eerstelijnsgezondheidszorg. De test is niet bruikbaar voor een formele diagnose, maar kan wel als een eerste stap dienen om cognitieve stoornissen op te sporen. Daarnaast maken we in deze themabijeenkomst kennis met de RUDAS een korte cognitieve screeningtest voor dementie, geschikt voor analfabeten en/of migranten.


Themabijeenkomst inhoud

Na de themabijeenkomst weet je:

  • Hoe ziet een MMSE en MoCA vragenlijst er uit?
  • Wat is het verschil en wanneer zet je ze in? Wat meten ze?
  • Wat zijn de afname-instructies?
  • Hoe kom je tot een juiste score? Wat zijn de interpretaties?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van deze screeningsinstrumenten?
  • Wanneer wordt de RUDAS ingezet?

Doelgroep

Deze cursus is geschikt voor wijkverpleegkundigen, POH’ers, huisartsen, wmo-consulenten en casemanagers dementie.

Accreditatie

De nascholing MMSE, MoCA en RUDAS is geaccrediteerd voor 3 punten voor het Kwaliteitsregister V&V (deskundigheidsgebied Dementieverpleegkundige) en voor de NVvPO (nascholing praktijkondersteuners).


Direct aanmelden

Over Geriant

Geriant geeft op vernieuwende wijze vorm en inhoud aan de hulpverlening bij dementie. De hulp richt zich op zowel de thuiswonende mensen met dementie als op de familieleden of andere naasten. Wij begeleiden het gehele proces. Van diagnose tot aan de eventuele opname in een verpleeghuis.

Lees meer