Voeding en dementie

Leestijd:

Voeding heeft een grote invloed op onze gezondheid in het algemeen, maar zeker ook op de gezondheid van onze hersenen. Voor een goed functionerend brein moeten de cellen goed werken. Maar welke voedingstoffen zijn goed voor ons brein? En welke hoeveelheden heb je nodig als je wat ouder bent? Kan je door gezonde voeding dementie voorkomen?

Gezonde voeding is belangrijk voor een sterk lichaam én een heldere geest. Gezonde en gevarieerde voeding betekent dus gezond eten. Eenzijdige voeding leidt tot tekorten en dit kan zorgen voor geheugenproblemen. Naarmate we ouder worden veranderen onze voedingsbehoeften. En bij mensen met dementie veranderen deze zéker. Daarom is het goed dat naasten (zorg, mantelzorgers) in zijn/haar omgeving deze veranderingen herkennen en daarop in kunnen spelen.

Wat aan de orde komt in deze themabijeenkomst:

  • Voeding en het brein;
  • Ondervoeding bij ouderen;
  • Wat hebben ouderen nodig?
  • Voeding en bewegen;
  • Voeding en drinken: wat heb je nodig?
  • Tafel dekken;
  • Voeding van vroeger en nu;
  • Moderne termen: brainfood en fingerfood;
  • Problemen met kauwen en slikken.

Tijdens de themabijeenkomst wordt theorie afgewisseld met filmpjes, interactieve gesprekken en stellingen.

Doelgroep

Verzorgenden, verpleegkundigen, casemanagers, activiteitenbegeleiders, individuele thuisbegeleiders, praktijkondersteuners en vrijwilligers die werkzaam zijn in de zorg voor mensen met dementie. Zowel in de thuiszorg, dagbehandeling, verzorging- en verpleeghuizen als huisartsenpraktijken. Ook is dit thema geschikt voor medewerkers en vrijwilligers van zorgboerderijen en vrijwilligersorganisaties.

Doelstelling

Na de bijeenkomst heeft men kennis van gezonde voeding en wat voeding doet met ons brein. Daarnaast heb je informatie gekregen over voeding ten opzichte van het ouder worden. En wat voeding voor mensen met dementie doet in relatie tot bewegen, tafeldekken, brainfood en kauwen en slikken.

Kosten: € 39,50

Meer weten? Neem contact met ons op!

Over Geriant

Geriant geeft op vernieuwende wijze vorm en inhoud aan de hulpverlening bij dementie. De hulp richt zich op zowel de thuiswonende mensen met dementie als op de familieleden of andere naasten. Wij begeleiden het gehele proces. Van diagnose tot aan de eventuele opname in een verpleeghuis.

Lees meer