Presentatie cliëntenraadsjaardag beschikbaar

4 oktober 2017 Leestijd:

Op 18 september 2017 vond de jaardag van de cliëntenraad van Geriant plaats. De ruim driehonderd deelnemers luisterden naar de presentatie van prof. dr. Wiesje van der Flier met als titel 'Het Alzheimermisterie'.

Dementie is één van de grootste uitdagingen van de 21e eeuw op het vlak van de gezondheidszorg. In Nederland zijn nu al 270.000 patiënten met dementie. Door de dubbele vergrijzing groeit dit aantal razendsnel; naar schatting tot een half miljoen in 2040. Er is nog geen geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer. Hoe kan het dat we nog zo weinig weten over dit onderwerp? Dat vindt Wiesje van der Flier een mysterie! In haar lezing ging Van der Flier in op wat al wél bekend is over Alzheimer, wat er bekend is over de oorzaak en het ontstaan van de ziekte. Ook gaf ze aan in welke richting er wordt gezocht naar oplossingen zoals genezing, stoppen of voorkomen. Van der Flier nam de luisteraars mee in de zoektocht naar oplossingen.

Op de webpagina van de cliëntenraad vindt u de dia's van deze presentatie.

Prof. dr. Wiesje van der Flier (1975) is als hoofd klinisch onderzoek verbonden aan het Alzheimercentrum van het VUmc, waar zij werkzaam is sinds 2004. Aan de Universiteit van Utrecht studeerde zij neuropsychologie. Zij deed tevens de opleiding tot epidemioloog B. Ze is onderzoeksleider van het Amsterdam Dementia Cohort, een doorlopend onderzoek onder patiënten die het VUmc Alzheimercentrum bezoeken. Het Amsterdam Dementia Cohort vormt de basis van een groot deel van het onderzoek van het VUmc Alzheimercentrum.

Samen met Philip Scheltens schreef zij 'Het Alzheimermysterie', uitgegeven door de Arbeiderspers.

Over Geriant

Geriant geeft op vernieuwende wijze vorm en inhoud aan de hulpverlening bij dementie. De hulp richt zich op zowel de thuiswonende mensen met dementie als op de familieleden of andere naasten. Wij begeleiden het gehele proces. Van diagnose tot aan de eventuele opname in een verpleeghuis.

Lees meer