Werkbezoek minister Hugo de Jonge aan Geriant-Alkmaar

27 februari 2019 Leestijd:
Minister Hugo de Jonge op huisbezoek bij cliënt samen met casemanager Anneke Bouman

Alkmaar, 20 februari 2019 – Op woensdag 20 februari 2019 bracht Hugo de Jonge – minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport – een werkbezoek aan Geriant, locatie Alkmaar. Geriant is aanbieder van casemanagement bij dementie in Noord-Holland Noord. Het doel is mensen met dementie zo lang mogelijk thuis laten wonen zoals zij dat zelf willen.

Tijdens dit werkbezoek ging de minister op huisbezoek bij iemand met dementie en diens naasten, samen met de casemanager van Geriant. Tijdens dit werkbezoek kreeg de minister inzicht in de manier waarop Geriant dat doet en hoe de patiënt en mantelzorger de hulp ervaren.

Aansluitend aan het huisbezoek werd de minister ontvangen op het kantoor van Geriant in Alkmaar waar aan de hand van drie korte pitches werd aangegeven wat het belang van casemanagement dementie is. Casemanager Stefanie Entius trapte af met een pitch over haar werk, met ons multidisciplinaire team. Steeds maatwerk, dat zo goed werkt. Als tweede hield Robbert Huijsman een pitch over de toegevoegde waarde van casemanagement in hechte dementienetwerken. De meerwaarde voor cliënt en mantelzorger werd gekoppeld aan de kosteneffectiviteit. Langer thuis én duurzame kostenbeheersing, dat is toch een goede formule. De derde pitch werd verzorgd door Marco Blom, in zijn functie van bestuurslid van het Deltaplan. Hij vroeg en kreeg positieve steun van de minister om het budget voor dementieonderzoek te verdubbelen en zo naadloos door te gaan met het Deltaplan Dementie. De Minister erkende het belang van casemanagement dementie en was onder de indruk van wat hij te zien en te horen kreeg.

Geriant ontwikkelde een werkmodel waarbij de hulpverlening aan mensen met dementie wordt geboden van diagnostiek tot opname in het verpleeghuis met multidisciplinair team waarbij de casemanager kan terugvallen op een specialist ouderengeneeskunde of een psycholoog kan inzetten.
De komende twintig jaar stijgt het aantal mensen met dementie in Nederland naar ongeveer een half miljoen mensen. De kans is 1 op de 5 dat iemand dementie krijgt.
Indrukwekkende getallen, die vragen om actie. Niet alleen moet er meer geïnvesteerd worden in onderzoek naar dementie, maar er is daarnaast ook meer nodig om de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun mantelzorgers zo hoog mogelijk te houden.

Over Geriant

Geriant geeft op vernieuwende wijze vorm en inhoud aan de hulpverlening bij dementie. De hulp richt zich op zowel de thuiswonende mensen met dementie als op de familieleden of andere naasten. Wij begeleiden het gehele proces. Van diagnose tot aan de eventuele opname in een verpleeghuis.

Lees meer