Wintertijd 2019

23 oktober 2019 Leestijd:
Wintertijd

In de nacht van zaterdag 26 oktober 2019 op zondag 27 oktober 2019 gaat de klok een uur ACHTERuit, de wintertijd begint.

Voor iemand met dementie kan dit hele verwarrend zijn. Het dagelijkse ritme, dat erg belangrijk voor hen is, wordt verstoord. De tijden kloppen niet meer met het ritme van het daglicht. Ze kunnen hier onzeker van worden en onrustig.

Hieronder staan wat tips om aan de wintertijd te wennen:

  • Probeer zaterdagavond iets later naar bed te gaan dan normaal, zodat je naaste de volgende dag op de gebruikelijke tijd wakker wordt.
  • Doe 's ochtends de gordijnen meteen open om te tonen dat de dag is begonnen.
  • Besteed extra aandacht aan de maaltijden. Ontbijt, lunch en avondeten geven structuur aan de dag.
  • In de winter duurt het steeds langer voor het ‘s ochtends licht wordt. Sommige mensen hebben hierdoor veel moeite met wakker worden. Een lichtwekker kan helpen. Deze wekker begint een tijdje voor het de wekker gaat steeds feller te branden en simuleert daarmee het ochtendlicht.
  • Ga, als het kan, overdag naar buiten. Zeker in de winter is het belangrijk om voldoende daglicht te krijgen.
  • Laat ’s avonds zien dat de dag is afgelopen door gordijnen te sluiten en het licht te dimmen. Doe vlak voor het slapengaan iets rustgevends en vermijd de televisie.

Over Geriant

Geriant geeft op vernieuwende wijze vorm en inhoud aan de hulpverlening bij dementie. De hulp richt zich op zowel de thuiswonende mensen met dementie als op de familieleden of andere naasten. Wij begeleiden het gehele proces. Van diagnose tot aan de eventuele opname in een verpleeghuis.

Lees meer