Tips voor tijdens de zomerperiode

Veel mensen zien uit naar de zomer. Mooi weer, lange avonden en vakantie. Voor veel mensen met dementie en hun naasten, die afhankelijk zijn van hulpverleners en vrijwilligers, is dit een periode met veel veranderingen. Want juist in de zomer liggen veel activiteiten en vrijwilligersondersteuning stil. En ook de vertrouwde medewerkers van thuiszorg en dagbesteding plannen in deze periode vakantie. Hoe kan je als naaste met de veranderingen in de zomerperiode omgaan?

Plan je eigen vakantie

Een voordehand liggend advies, waar je niet altijd invloed op hebt , is het plannen van je eigen vakantie. Plan als het mogelijk is vakantie buiten deze hectische zomerperiode om. Het organiseren van vervangende mantelzorg buiten de drukke zomerperiode is vaak makkelijker.

Maak een vakantieplanning

Maak als betrokken mantelzorgers met elkaar een vakantieplanning. Probeer de vakanties wat te spreiden.

Organiseer hulp

Begin al vroegtijdig met het organiseren van vervangende hulp voor uw partner / familielid. Vooral als u zelf op vakantie gaat is het geruststellend te weten dat de zorg thuis geregeld is. Inventariseer bij de betrokken hulpverleners en vrijwilligers of zij vakantieplannen hebben. Zijn er mogelijkheden om zorg thuis en dagbesteding uit te breiden.In de zomerperiode hebben studenten van zorg- en welzijnsopleidingen vakantie. Zij kunnen ook gevraagd worden voor ondersteuning in de thuissituatie en het ondernemen van activiteiten

Accepteer hulp

Veelal geven vrienden en kennissen aan dat zij hulp willen bieden. Maak gebruik van dit aanbod; ook in de zomerperiode. .

Zomeractiviteiten

In de zomer worden veel andere activiteiten georganiseerd. Vaak ook activiteiten dicht bij huis. Bij de VVV is een activiteitenkrant verkrijgbaar.

Grote veranderingen uitstellen

Probeer grote veranderingen, zoals de start van thuiszorg of dagbesteding, zo mogelijk buiten de zomerperiode om op te starten.



Filter artikelen

ABOARD Cohort – een nationaal initiatief voor Alzheimeronderzoek

Het ABOARD Cohort is een landelijke studie met als doel om meer inzicht te krijgen in het verloop van gezonde veroudering tot en met het ziekteproces van alzheimer. Om te werken naar een toekomst waar we Alzheimer vroeg kunnen herkennen en stoppen voordat dementie start. Daarvoor is onderzoek nodig.

Lees verder

Een kijkje nemen in de belevingswereld van iemand met beginnende dementie

De periode voorafgaand aan de diagnose wordt gekenmerkt door ‘het niet pluis gevoel’. De persoon merkt zelf, maar vaker nog de omgeving, dat er iets niet klopt maar denkt niet gelijk aan dementie. Vergeetachtig, in herhaling vallen en kleine veranderingen in het gedrag. In dit stadium is er vaak sprake van onbegrip voor de persoon met beginnende dementie. Het is lastig voor te stellen hoe de naaste met dementie de wereld beleeft. Geriant introduceert de Virtual Reality bril om ondersteuning te bieden aan mantelzorgers om het gedrag van hun naasten met dementie beter te leren begrijpen. Wat gaat er om in het hoofd van de naaste met dementie? Wat denkt hij of zij? Hierdoor wordt de draagkracht vergroot en kan de mantelzorger betere begeleiding bieden aan de persoon met beginnende dementie.

Lees verder

Huijsman vertrekt als bestuurder van Geriant

Na vijf jaar zal prof.dr. Robbert Huijsman per 1 januari 2024 vertrekken bij Geriant, een unieke organisatie in Noord-Holland Noord voor multidisciplinaire dementiezorg thuis. Het door Huijsman ontwikkelde meerjarenbeleidsplan 2023-2028 is breed gewaardeerd en onlangs goedgekeurd door de Raad van Toezicht. Geriant is daarmee klaar voor een toekomst vol uitdagingen. De invoering van het meerjarenplan vergt hernieuwde energie en daarom draagt Huijsman het vaandel over per 1 januari 2024.

Lees verder

Geriant geeft handboek Casemanagement bij dementie opnieuw uit

Het in 2011 verschenen Handboek Casemanagement bij dementie is herzien en opnieuw uitgegeven. Het Handboek Casemanagement bij dementie is specifiek geschreven voor (beginnende) casemanagers dementie bij Geriant. De dagelijkse praktijk van de casemanager staat centraal. Het boekje is ook interessant voor iedereen die belangstelling heeft voor casemanagement, zoals Geriant het in de afgelopen decennia heeft ontwikkeld. Het handboek sluit aan op het eerder bij Geriant verschenen Handboek Ziektediagnostiek dementie en het Handboek Zorgdiagnostiek dementie.

Lees verder

Maak kennis met het consultatieteam Geriant kliniek

Werk je met mensen met dementie en loop je vast in de begeleiding door het gedrag van je cliënt? Schakel dan de hulp in van het consultatieteam van de Geriant kliniek. Het consultatieteam ondersteunt zorgmedewerkers en behandelaren van zorginstellingen die tijdens de begeleiding van mensen met dementie geen mogelijkheden meer zien en daardoor de kwaliteit van zorg voor de cliënt niet kunnen waarborgen.

Lees verder

Samen maken we Alkmaar dementievriendelijk

Met de subsidie sociaal domein – dementievriendelijke gemeente Alkmaar, zet de gemeente Alkmaar in op verbinding tussen zorg voor mensen met dementie en hun mantelzorgers én vrijwilligers- en welzijnswerk. Vanuit Geriant verzorgen we scholing en advies om ons steentje bij te dragen aan dit mooie initiatief.

Lees verder