Ziekte van Alzheimer

Leestijd:

Met 70% van alle dementievormen is de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie. De kans is daarom groot dat uw cliëntenpopulatie voor het grootste gedeelte de Ziekte van Alzheimer als dementievorm heeft. Vaak zegt men Alzheimer, terwijl men de term ‘dementie’ bedoelt. Wat is er specifiek aan deze vorm? En waarin verschilt deze vorm van andere vormen van dementie?

De ziekte van Alzheimer begint in de meeste gevallen met geheugenstoornissen. Bij enkele, andere vormen van dementie zijn dit juist niet de eerste verschijnselen. Later komen bij de ziekte van Alzheimer, naast geheugenstoornissen, ook nog andere symptomen bij. Bijvoorbeeld niet meer goed kunnen plannen, een gesprek niet meer goed kunnen volgen en/of snel aangebrand zijn. Uiteindelijk is er steeds meer achteruitgang, net als bij de andere vormen van dementie.

Wat aan de orde komt in deze themabijeenkomst:

  • Wat zien we aan het brein?
  • Oorzaken, erfelijkheid en symptomen;
  • Verschillende fases bij de ziekte van Alzheimer;
  • Aansluiten bij elke fase: hoe doe je dat?
  • Benadering;
  • Diagnostiek en medicatie.

Tijdens de themabijeenkomst wordt theorie afgewisseld met filmpjes, interactieve gesprekken en stellingen.

Doelgroep

Verzorgenden, verpleegkundigen, casemanagers, activiteitenbegeleiders, individuele thuisbegeleiders, praktijkondersteuners en vrijwilligers die werkzaam zijn in de zorg voor mensen met dementie. Zowel in de thuiszorg, dagbehandeling, verzorging- en verpleeghuizen als huisartsenpraktijken. Ook is dit thema geschikt voor medewerkers en vrijwilligers van zorgboerderijen en vrijwilligersorganisaties, als ook baliemedewerkers en anderen werkzaam in openbare beroepen.

Doelstelling

Na de bijeenkomst heeft men algemene kennis van de ziekte van Alzheimer als de meest voorkomende vorm van dementie. Je kent de verschillen met andere vormen, je weet het verloop van de ziekte met de verschillende fases en je krijgt informatie over de juiste benadering van iemand met de ziekte van Alzheimer.

Meer weten? Neem contact met ons op!

Over Geriant

Geriant geeft op vernieuwende wijze vorm en inhoud aan de hulpverlening bij dementie. De hulp richt zich op zowel de thuiswonende mensen met dementie als op de familieleden of andere naasten. Wij begeleiden het gehele proces. Van diagnose tot aan de eventuele opname in een verpleeghuis.

Lees meer