10 Communicatietips

Leestijd:

Communiceren, rekening houdend met het veranderende brein en hoe we als mensen hiermee het beste om kunnen gaan. U vindt hier tips uit de praktijk, toepasbaar in allerlei situaties. Iedereen is uniek, dus probeer vooral uit wat in uw situatie het beste werkt.

Want met elkaar in contact blijven is ontzettend waardevol, juist als een goed gesprek niet meer altijd vanzelfsprekend is.

  1. Neem de tijd om contact te maken: kijk iemand aan, maak oogcontact, kijk vriendelijk, begroet de persoon en noem deze bij de naam. Stel jezelf voor en vertel wat je komt doen. Zo maak je echt verbinding en geef je de ander het gevoel gezien te worden.
  2. Wees vriendelijk en liefdevol in het contact, geef vaak complimenten. daarmee groeit het zelfvertrouwen, het gevoel iets (nog) goed te kunnen. Bedank iemand voor de hulp, voor het gesprek.
  3. Sluit aan bij iemands beleving: iemand met dementie kan een eigen werkelijkheid hebben. Corrigeer niet, daar wordt iemand vaak onzeker van. Door te accepteren dat iemand een eigen verhaal heeft, geeft je een gevoel van vertrouwen. Probeer er achter te komen wat iemand bedoelt door erop door te vragen.
  4. Beweeg mee: wees geduldig, neem het tempo van de ander over, stel één vraag tegelijk, en vraag niet naar feiten (Niet: wat heeft u gister gedaan? Maar: Hoe was uw dag?).
  5. Toon belangstelling, ook als je een verhaal al vaak gehoord hebt. Probeer een nieuwe ingang te vinden voor het vervolg: door te vragen hoe het was voor iemand, wat iemand ervan vond. Je kunt ook samen foto's gaan kijken van de persoon waar steeds naar gevraagd wordt, een gezamenlijke herinnering ophalen of samen iets gaan doen. Zeggen dat iemand dat al 10x gezegd heeft, helpt niet. De ander weet dat écht niet meer.
  6. Vraag toestemming (Vindt u het goed als...) voordat je iets gaat doen. Dat stelt gerust en zo geef je iemand de ruimte voor eigen inbreng.
  7. Je hoeft iemand niet eraan te herinneren dat iemand dementie heeft, vaak geeft dat onrust. Je kunt er wel over praten als iemand er zelf naar vraagt. Bijvoorbeeld in een uitleg waarom je sommige taken van iemand overneemt. Probeer iemand zolang mogelijk hier zelf een keuze in te laten en kijk wat er (nog) wél kan.
  8. Heb geduld en geef niet te snel op. Als iets niet lukt op het ene moment, lukt het op een later moment misschien wel. Of is er een alternatief. Wees daarin creatief.
  9. Wees eerlijk en oprecht, betrouwbaar voor de ander.
  10. En vergeet niet de kracht van humor, een eenvoudig grapje, samen lachen geeft een goed gevoel!

Over Geriant

Geriant geeft op vernieuwende wijze vorm en inhoud aan de hulpverlening bij dementie. De hulp richt zich op zowel de thuiswonende mensen met dementie als op de familieleden of andere naasten. Wij begeleiden het gehele proces. Van diagnose tot aan de eventuele opname in een verpleeghuis.

Lees meer