Tips voor activiteiten samen

Leestijd:

Tips voor activiteiten om te ondernemen met mensen met dementie. Van een gezellig dagje weg t/m tips voor het vieren van de feestdagen.


Een gezellig dagje weg

Wandelen op het strand, naar een meeslepende theatervoorstelling of lekker uit eten. Het is zeker mogelijk om hier samen van te genieten met onderstaande tips:

  • Vermijd drukke momenten: Vaak zijn weekenden en avonden drukke momenten, dit kunnen veel prikkels zijn voor iemand met dementie. Plan uw uitje eens op een dinsdagmiddag, een rustiger moment zodat jullie beide van het uitje kunnen genieten.
  • Houd het eenvoudig: Kies voor één dagdeel, jullie hoeven niet de hele dag de hort op. Kies bijvoorbeeld voor een wandeling van een uurtje.
  • Groepsuitje? Zorg voor één-op-één contact en vraag anderen om hulp: Voor een persoon met dementie is het lastiger om gesprekken in groepen te volgen. Als u op groepsuitje gaat is het goed om met de andere genodigden af te spreken dat men één-voor-één zich ontfermen over de persoon met dementie. Daarnaast, krijgt u door deze verdeling van taken ook even de tijd voor uzelf tijdens het uitje.
  • Voorkom onrust: Het uitje hoeft niet weken van tevoren aangekondigd te worden, zeg de avond van tevoren dat er de volgende dag iets leuks op de planning staat. Zo ervaart uw naaste niet al weken onrust.
  • Maak foto's en herbeleef het uitje samen: Tijdens het uitje heeft uw naaste een heerlijke tijd, maar de verwachting is dat hij/zij dit na verloop van tijd niet meer weet. Maak daarom foto's van het uitje zodat uw naaste met dementie de dag opnieuw kan beleven op een later moment door de foto's te bekijken!


Vakantie en dementie

Heerlijk, een paar dagen weg in een andere omgeving. Geniet ervan met uw naaste met dementie, want met een goede voorbereiding is dit zeker mogelijk:

  • Ga de eerste keer op vakantie in eigen land: Kortere reistijd en een vertrouwde omgeving zorgt voor minder spanning voor de persoon met dementie en de naaste.
  • Zorg voor een calamiteitenplan: Heb telefoonnummers paraat van naasten en hulpverleners waarmee u contact op kan nemen in een noodsituatie.
  • Wissel activiteiten en rust af: Voor mensen met dementie kost het vaak meer tijd om te wennen aan een nieuwe situatie, een vakantie kan daarom vermoeiender voor hen zijn. Zorg daarom voor een rustig programma met voldoende rustmomenten.
  • Kies een geschikte accommodatie: Als u al jaren naar dezelfde bestemming gaat, blijf dit dan vooral doen! Als u een nieuwe bestemming gaat bezoeken kan het fijn zijn om een appartement te boeken i.p.v. een hotelkamer, de aparte woon- en slaapkamer zijn prettig bij het creëren van rustmomenten.
  • Ga samen met anderen op vakantie: Het kan fijn zijn om met familie en vrienden gezamenlijk op vakantie te gaan zodat zij af en toe de zorg van de mantelzorger over kunnen nemen. Daarnaast biedt het Vakantiebureau vakanties aan voor mensen met dementie en de mantelzorger.
  • Foto's als hulpmiddel: Iemand met dementie leeft in het hier en nu. Bekijk voorafgaan aan de reis foto's van de bestemming zodat de persoon met dementie ook van de voorpret kan genieten, maak voldoende foto's tijdens de reis en bekijk deze achteraf.
  • Respijtzorg: Als u tijd voor uzelf nodig heeft en zonder uw naaste met dementie op vakantie wenst te gaan is er de optie voor respijtzorg ook wel vervangende zorg genoemd. Uw naaste met dementie kan dan tijdelijk logeren in een verpleeg- of verzorgingshuis. Op MantelzorgNL kunt u meer lezen over deze vorm van zorg.


De zomerperiode

Het is zomer: lekker weer, warme zomeravonden en tijd voor vakantie. Maar voor mensen met dementie is de zomerperiode vaak een periode vol veranderingen: activiteiten en vrijwilligersondersteuning liggen namelijk vaak stil in deze periode. En ook de vertrouwde gezichten van de thuiszorg en dagbesteding zullen wat vaker afwezig zijn. Hoe ga je als naaste met deze veranderingen om?

  • Eigen vakantie: Ben je zelf van plan om op vakantie te gaan? Probeer deze dan buiten het hoogseizoen om te plannen. Allereerst omdat drukte belastend kan zijn voor de persoon met dementie, maar zeker ook omdat het makkelijker is om vervangende mantelzorg te regelen buiten de zomerperiode om.
  • Vakantieplanning: Wie zijn er naast u nog meer betrokken bij de mantelzorg van uw naaste? Maak met elkaar een vakantieplanning zodat jullie duidelijk hebben wie wanneer aanwezig is om tijd met uw naaste door te brengen.
  • Organisatie van vervangende hulp: Gaat u toch op vakantie? Begin op tijd met het regelen van vervangende hulp. Geven vrienden/kennissen aan dat zij u willen ontlasten? Ga op dit aanbod in! Daarnaast kun je ook denken aan het inschakelen van een student van een zorg- en welzijnsopleiding, zij hebben vaak vakantie van de studie en tijd om u te ontlasten.
  • Activiteitenkalender: Ga langs de VVV om een activiteitenkrant van uw regio op te halen. Vaak worden er in de zomerperiode diverse activiteiten dichtbij huis georganiseerd.
  • Grote veranderingen: Plan grote veranderingen, zoals de start van thuiszorg of dagbesteding zoveel mogelijk buiten de zomerperiode om.


De feestdagen

Feestdagen zijn heerlijk om van te genieten met elkaar, maar ze brengen ook een hoop veranderingen met zich mee: winkels zijn dicht, vaste etenstijden veranderen en er komen vaak grotere groepen mensen bijeen. Het is hierbij belangrijk om naar evenwicht te zoeken: hoe houdt u de familietradities in ere en zorgt u voor rust voor uw naaste?

  • Vraag om hulp: Verdeel de taken, misschien kan iedereen een gang klaarmaken? Kunnen andere mensen de boodschappen doen? U staat er niet alleen voor!
  • Creëer rustmomenten: Zorg dat er geen dagvullend programma gepland wordt maar spreek vaste tijden af. Staan er meerdere afspraken op één dag gepland? Zorg dat uw naaste dan tussendoor rustig iets voor zichzelf kan doen.
  • Zorg voor een handige tafelindeling: Houdt uw naaste ervan om soms even op te staan en de benen te strekken? Zorg dat dit vanaf zijn of haar stoel makkelijk te doen is. Daarnaast kunt u ervoor zorgen dat uw naaste naast mensen zit waarbij hij/zij zich op zijn/haar gemak voelt.
  • Maak een geschikt menu: Staat er elk jaar hetzelfde op tafel? Houd dit dan aan, het is fijn voor de persoon met dementie dat dit herkenbaar is. Als uw naaste kauw en/of slikproblemen heeft kunt u hier rekening mee houden in het menu door zachte gerechten te kiezen. Lastig wat dan lekker is op het menu? Dat is even Slikken geeft tips voor gerechten voor mensen met kauw- en/of slikproblemen.
  • Organiseer diverse activiteiten: Gesprekken volgen aan tafel kan lastig zijn voor iemand met dementie. Ga daarom ook voor andere activiteiten: zing liedjes samen of maak een korte wandeling.

Over Geriant

Geriant geeft op vernieuwende wijze vorm en inhoud aan de hulpverlening bij dementie. De hulp richt zich op zowel de thuiswonende mensen met dementie als op de familieleden of andere naasten. Wij begeleiden het gehele proces. Van diagnose tot aan de eventuele opname in een verpleeghuis.

Lees meer