Tips voor gezondheid, veiligheid en vrije tijd

Leestijd:

Gezellig koken en een smakelijke maaltijd eten, heerlijk genieten van een rustgevend boek en de beslissing om wel of niet de weg op te gaan met dementie.

Koken en eten

Het is belangrijk dat een persoon met dementie goed blijft eten, ondervoeding kan leiden tot een sneller ziekteverloop en andere gezondheidsklachten. Hoe kunt u hier voor zorgen?

  • 'Maak van elke maaltijd een feestje': Makkelijker gezegd dan gedaan denkt u misschien, maar het zit in de kleine verrassingen. Normaal altijd een boterham als lunch? Kies nu dan eens voor wentelteefjes. Kleine aanpassing, groot plezier!
  • Samen koken: Betrek de persoon met dementie bij het kookproces, laat hem/haar meekoken of vertel wat u gaat eten en wat voor stappen u doorloopt om het gerecht te bereiden.
  • Meer smaak toevoegen: Met de leeftijd verzwakt de smaak die u ervaart. Voeg daarom wat extra smaak toe aan het eten zoals bouillon bij soepen, vlees of puree en maak gebruik van verse kruiden.
  • Het oog wil ook wat: Een kleurrijke maaltijd is meer uitnodigend. Is het voor uw naaste beter om gepureerd eten te eten? Maal de verschillende onderdelen dan apart, zodat de aparte smaken en kleuren bewaard blijven.
  • Een moment van rust: Zorg ervoor dat de maaltijd een rustig moment is. Muziek kan hierbij helpen, zet een muziekje op waar uw naaste vroeger graag naar luisterde. Wanneer uw naaste met dementie rustiger is, zal hij/zij de maaltijd beter nuttigen.


Lezen en luisteren

Heerlijk de wereld vergeten in een goed boek, is er iets wat fijner is? Voor mensen met dementie is dit soms helaas niet de waarheid doordat zij moeite kunnen ervaren met het vasthouden van de verhaallijn.

  • Luisterboeken: Veel leesboeken worden tegenwoordig ook beschikbaar gesteld als luisterboek. Als uw naaste moeite heeft met het volgen van een verhaallijn kan een luisterboek alsnog rustgevend werken doordat uw naaste iemand hoort spreken.
  • Tijdschriften: Tijdschriften zijn een goed alternatief als het volgen van de verhaallijn lastig is. Er staan allerlei korte verhalen in en door de illustraties en foto's heeft een tijdschrift veel kleur.
  • Fotoboeken: Bekijk fotoboeken en haal herinneringen op.
  • Muziek: Zet herkenbare muziek op, kijk wat het doet. Soms is de muzieksmaak veranderd. Luister samen, zing mee, dans.
  • Verschillen: Iedereen is anders. Het kan zijn dat uw naaste een luisterboek fantastisch vindt maar dat een andere persoon met dementie er onrustig van wordt. Probeer het uit en let goed op de reactie van uw naaste!


Dementie en autorijden

In het verkeer bent u altijd met meerdere dingen tegelijk bezig. Het besturen van de auto, het bepalen van de route en het reageren op ander verkeer. Automobilisten hebben een goed overzicht nodig en moeten snel kunnen reageren. Dementie kenmerkt zich, naast geheugen problemen, door het minder goed kunnen overzien van situaties, verminderde oriëntatie en minder makkelijk kunnen reageren op verandering. Vaak merken bestuurders met dementie zelf dat het autorijden niet meer gaat zoals voorheen. Zij besluiten dan zelf - met steun van familie - niet langer auto te rijden. Een moeilijke en ingrijpende beslissing. Niet meer kunnen autorijden betekent verlies van zelfstandigheid en autonomie. Neem voor meer informatie contact op met het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Wat kunt u doen als uw naaste met dementie auto wil blijven rijden terwijl dit niet meer verantwoord is?

  • Vraag advies aan de arts of casemanager. Soms werkt het beter als een professional aangeeft dat het beter is te stoppen met autorijden.
  • Benoem alternatieven zodat uw naaste zich mobiel blijft voelen, benadruk de mogelijkheden van het openbaar vervoer, de (service)taxi en hulp van familie/vrienden.
  • U kunt samen met de persoon met dementie besluiten een rijgeschiktheidstest aan te vragen bij het CBR.

Over Geriant

Geriant geeft op vernieuwende wijze vorm en inhoud aan de hulpverlening bij dementie. De hulp richt zich op zowel de thuiswonende mensen met dementie als op de familieleden of andere naasten. Wij begeleiden het gehele proces. Van diagnose tot aan de eventuele opname in een verpleeghuis.

Lees meer