Uw naaste ondersteunen (op afstand)

Leestijd:

Zorgen voor een naaste met dementie is fysiek mogelijk maar ook op afstand kunt u een hoop voor uw naaste betekenen.


Familieparticipatie

Zorgen voor iemand met dementie doet u uit liefde, vanuit de familieband. Maar dit betekent niet dat het weinig vraagt van u als mantelzorger.

  • Vanzelfsprekend? Zorgen voor een naaste met dementie kan niet als vanzelfsprekend worden beschouwd. U kunt het moeilijk vinden om uw naaste te zien veranderen. Daarnaast kunt u het lastiger gaan vinden om op een juiste manier contact met uw naaste te maken. Belangrijk is om hierbij niet te vergeten wie uw naaste vroeger was en nog steeds is. Daarnaast is het belangrijk om op tijd aan de bel te trekken als bepaalde zorgtaken voor uw naaste te veel worden.
  • Familiegesprek: Als partner van een persoon met dementie kan het lastig zijn om anderen om hulp te vragen. Een familiegesprek kan hierbij helpen. Onder begeleiding van een professional gaat u in gesprek met uw naasten over de hulpvraag die u heeft en de open vraag of uw familieleden u hierbij kunnen helpen.
  • Stap verder: Als de hulp van uw familie en bekenden niet meer voldoende is kan een vervolgstap, het inschakelen van meer professionele hulp, een uitkomst bieden. Dagbesteding voor uw naaste, zodat u als partner weer wat tijd voor uzelf heeft, kan een mooie eerste stap zijn. Denk er maar zo over: doordat u extra hulp inschakelt houdt u de zorg voor uw naaste hoogstwaarschijnlijk langer vol.


Ondersteunen op afstand

Het kan zijn dat u niet in de buurt van uw naaste met dementie woont. Hierdoor kan het moeilijker zijn om praktische hulp en zorg te verlenen. Wij geven u advies hoe met de gevoelens die hierbij komen kijken om te gaan:

  • Schuldgevoel: Als u niet bij uw naaste met dementie in de buurt woont is de kans groot dat u er niet altijd fysiek voor hem/haar kan zijn. Dit kan schuldgevoelens oproepen, alsof u de ander in de steek laat.
  • Niet-helpende gedachten: Vaak spelen bij deze schuldgevoelens 'niet-helpende-gedachten' een rol: "Ik doe het niet goed genoeg", "Ik, als naaste, moet klaarstaan voor de persoon met dementie". Wie geeft deze negatieve beoordeling aan uw gedrag? Waarschijnlijk doet u dit alleen maar zelf? Vraag uzelf eens af waar deze gedachten vandaan komen: Bent u een slechte naaste omdat u er niet fysiek altijd meteen bent? Welke eigenschappen passen bij een goede naaste? Heeft u deze eigenschappen? Ga door middel van het stellen van vragen aan uzelf, na of de niet-helpende-gedachte wel correct is. Vaak neemt dit een deel van de negatieve gevoelens weg.
  • Eigen verwachtingen: Het is vaak ook goed om te beseffen dat uw schuldgevoel vaak voortkomt uit uw eigen verwachtingen. Doordat uw verwachtingen mogelijk te hoog zijn, kunt u deze niet waarmaken en voelt u zich schuldig. U dient een balans te vinden tussen er voor de persoon met dementie zijn en uw eigen leven.
  • Maak het bespreekbaar: Bespreek eventuele schuldgevoelens met uw naaste met dementie en andere naasten.
  • Andere oplossingen: Bedenk u ook dat u op andere manieren van betekenis kan zijn, dit hoeft niet altijd fysiek te zijn. Emotionele ondersteuning via een telefoongesprek is ook hartstikke belangrijk. Het kan ook helpen voor uw naaste als u zakelijke taken voor uw rekening neemt zodat zij zich daar niet mee bezig hoeven te houden.


Scholingen

Wilt u meer weten over de omgang met mensen met dementie? Volg de gratis basiscursus over dementie van Alzheimer Nederland.

Over Geriant

Geriant geeft op vernieuwende wijze vorm en inhoud aan de hulpverlening bij dementie. De hulp richt zich op zowel de thuiswonende mensen met dementie als op de familieleden of andere naasten. Wij begeleiden het gehele proces. Van diagnose tot aan de eventuele opname in een verpleeghuis.

Lees meer