Basiscursus Cognitieve screeningsinstrumenten (MMSE, MoCA en RUDAS)

Datum: 2 mei 2024, van 9:30 tot 12:30
Locatie:Geriant West-Friesland (Lepelaar 4 1628 CZ Hoorn)
Kosten:€125

Tijdens deze basiscursus leer je meer over de achtergrond, inhoud en afname van de MMSE. Daarnaast stippen we de MoCA en RUDAS aan die beide als alternatief screeningsinstrument gebruikt kunnen worden.

Waarom deze basiscursus?

Om bij het vermoeden van dementie een duidelijker beeld te krijgen wordt o.a. gebruik gemaakt van twee wereldwijd bekende screeningsinstrumenten: de MMSE en de MoCA. Ook in de NHG-Standaard Dementie wordt de MMSE aanbevolen in de eerstelijnsgezondheidszorg. De test is niet bruikbaar voor een formele diagnose, maar kan wel als een eerste stap dienen om cognitieve stoornissen op te sporen. Daarnaast maken we in deze themabijeenkomst kennis met de RUDAS een korte cognitieve screeningtest voor dementie, geschikt voor analfabeten en/of migranten.

Basiscursus inhoud

Na de themabijeenkomst weet je:

  • Hoe ziet een MMSE en MoCA vragenlijst er uit?
  • Wat is het verschil en wanneer zet je ze in? Wat meten ze?
  • Wat zijn de afname-instructies?
  • Hoe kom je tot een juiste score? Wat zijn de interpretaties?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van deze screeningsinstrumenten?
  • Wanneer wordt de RUDAS ingezet?

Doelgroep

Deze cursus is geschikt voor (wijk)verpleegkundigen, POH’ers, huisartsen, wmo-consulenten, leefcoaches en casemanagers dementie.

Accreditatie

De nascholing MMSE, MoCA en RUDAS is geaccrediteerd voor 3 punten voor het Kwaliteitsregister V&V (deskundigheidsgebied Dementieverpleegkundige) en voor de NVvPO (nascholing praktijkondersteuners).

Incompany

De voorkeur om met je hele team deze cursus te volgen? Dat is mogelijk! Deze cursus kan op aanvraag incompany bij jouw organisatie gegeven worden. Wij hebben deze cursus incompany uitgevoerd voor o.a. Honk Huisartsenorganisatie Noord-Kennemerland. Informeer naar de mogelijkheden.

Recensies

Deze cursus wordt gemiddeld beoordeeld met een 8.2!

‘Mocht ik zo’n test willen afnemen, haal ik het nu zelfverzekerd uit mijn tas!’

‘Duidelijke informatie waar ik in de praktijk veel aan heb’

Contact

Neem voor meer informatie contact op met kenniscentrumdementie@geriant.nl.


Direct aanmelden

Over Geriant

Geriant geeft op vernieuwende wijze vorm en inhoud aan de hulpverlening bij dementie. De hulp richt zich op zowel de thuiswonende mensen met dementie als op de familieleden of andere naasten. Wij begeleiden het gehele proces. Van diagnose tot aan de eventuele opname in een verpleeghuis.

Lees meer