Tips voor een dagje weg

1 april 2019 Leestijd:

De lente is begonnen en de zon schijnt volop. Iedereen heeft zin om er op uit te gaan. Een lekker dagje weg. Maar wanneer iemand dementie heeft, kan dit best een hele opgave zijn. Geriant geeft een paar handige tips, zodat u en uw naaste met dementie samen kunnen genieten van verschillende uitjes.

Vermijd drukke momenten

In de weekenden is het vaak druk in musea en restaurants. Iemand met dementie kan overprikkeld raken met zoveel mensen om zich heen. Plan uw uitje daarom bijvoorbeeld eens op dinsdagmiddag, als het op veel plekken rustig is. Uw naaste kan dan optimaal genieten van jullie dagje uit.

Houd het eenvoudig

Ga niet van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat op pad, maar houd het bij één dagdeel. Bedenk dat ook simpele dingen, zoals een wandeling van een halfuurtje, al voldoende kunnen zijn. Voor een eenvoudige activiteit is bovendien geen uitvoerige voorbereiding nodig. Dat bespaart u tijd en energie.

Groepsuitje? Zorg voor één op één-contact

Iemand met dementie heeft vaak moeite om gesprekken in grote groepen te volgen. Hij of zij kan zich daardoor verloren voelen. Spreek met de andere mensen die meegaan af om u in toerbeurten over uw naaste met dementie te ontfermen, zodat hij of zij zich ook betrokken voelt bij de groep. Door de taken te verdelen, krijgt u als mantelzorger bovendien tijd om te ontspannen en te genieten van een leuke dag.

Voorkom onrust

Vindt uw naaste met dementie uitjes en evenementen erg spannend? Kondig deze dan niet weken van tevoren aan. Door dit pas op de avond ervoor te doen, voorkomt u dat uw naaste zich onnodig ongerust maakt.

Maak foto’s en herbeleef het uitje samen

Iemand met dementie ervaart emoties, zoals opwinding en vrolijkheid, vooral op het moment van een gebeurtenis zelf. Na de tijd zal hij of zij zich niet meer herinneren wat er is gebeurd. Nagenieten van bijvoorbeeld een theatervoorstelling is dus moeilijk. Maak daarom veel foto’s van jullie uitje. Bekijk deze achteraf en beleef samen de leuke dag opnieuw!

Over Geriant

Geriant geeft op vernieuwende wijze vorm en inhoud aan de hulpverlening bij dementie. De hulp richt zich op zowel de thuiswonende mensen met dementie als op de familieleden of andere naasten. Wij begeleiden het gehele proces. Van diagnose tot aan de eventuele opname in een verpleeghuis.

Lees meer