Lewy body dementie

Leestijd:

Lewy body dementie (LBD) is na de ziekte van Alzheimer en samen met de vasculaire dementie de meest voorkomende vorm van dementie. Deze vorm van dementie is nauw gerelateerd aan Parkinsondementie, maar soms moeilijk te herkennen. Waarin zitten dan de verschillen en waardoor wordt ​Lewy body dementie dan voornamelijk gekenmerkt?

Lewy body dementie heeft veel overeenkomsten met de Parkinson(dementie) en de ziekte van Alzheimer. Bij deze vorm van dementie is er, net als bij de ziekte van Parkinson, een combinatie van denkstoornissen en beweegstoornissen. Het verschil is dat denkfuncties in het begin van de ziekte al zijn aangedaan. Bij Parkinson(dementie) zie je dit pas in een gevorderd stadium van de ziekte. Verder zijn er nog meer verschillen en overeenkomsten met andere vormen van dementie. Het verloop van deze ziekte gaat bijvoorbeeld sneller dan bij de ziekte van Alzheimer.

Wat aan de orde komt in deze themabijeenkomst:

  • Lewy body dementie (oorzaak, verloop en kenmerken);
  • Parkinsondementie;
  • De verschillen;
  • Behandeling;
  • Casusseninbreng.

Tijdens de themabijeenkomst wordt theorie afgewisseld met filmpjes, interactieve gesprekken en stellingen.

Doelgroep

Verzorgenden, verpleegkundigen, casemanagers, activiteitenbegeleiders, individuele thuisbegeleiders, praktijkondersteuners en vrijwilligers die werkzaam zijn in de zorg voor mensen met dementie. Zowel in de thuiszorg, dagbehandeling, verzorging- en verpleeghuizen als huisartsenpraktijken. Ook is dit thema geschikt voor medewerkers en vrijwilligers van zorgboerderijen en vrijwilligersorganisaties, als ook baliemedewerkers en anderen werkzaam in openbare beroepen.

Doelstelling

Na de bijeenkomst heeft men algemene kennis van Lewy body dementie, waarbij men de verschillen met andere vormen weet en de symptomen van deze vorm (her)kent. Daarnaast weet men welke behandeling er kan worden ingezet.

Meer weten? Neem contact met ons op!

Over Geriant

Geriant geeft op vernieuwende wijze vorm en inhoud aan de hulpverlening bij dementie. De hulp richt zich op zowel de thuiswonende mensen met dementie als op de familieleden of andere naasten. Wij begeleiden het gehele proces. Van diagnose tot aan de eventuele opname in een verpleeghuis.

Lees meer