Tips voor de mantelzorger

Leestijd:

Van het gesprek aangaan over dementie, tot ervaringen delen met andere mantelzorgers, omgaan met de veranderende relatie en tips om overbelasting te voorkomen.


Praten over dementie

Aan wie vertelt u dat u of uw naaste de diagnose dementie heeft gekregen? Wanneer praat u wel over uw dementie of de dementie van uw naaste en wanneer niet? Praten over dementie is niet vanzelfsprekend, mensen met dementie en de naasten kunnen het als een lastig onderwerp beschouwen. Belangrijk om hierbij op te merken is dat iedereen hier anders mee omgaat en dat er geen goed of fout is. Wel kan het opluchten om over de dementie te praten en kan het ervoor zorgen dat mensen meer begrip voor u/uw naaste hebben en hulp aan kunnen bieden wanneer nodig. Sommige mensen vinden het prettig om het nieuws eerst zelf rustig te verwerken alvorens het met anderen te bespreken. Als u het lastig vindt om met uw naasten erover te praten is het in ieder geval aan te raden om over uw ervaringen en zorgen te praten met uw casemanager. Daarnaast kan het prettig zijn om over uw diagnose te vertellen tegen familie, vrienden of bekenden omdat dementie veranderend gedrag met zich meebrengt, het kan fijn zijn als anderen hiervan op de hoogte zijn. Lees meer.


Hoe vertelt u het anderen

Mensen met dementie kunnen het als lastig ervaren om de diagnose met anderen te bespreken. Mensen kunnen namelijk op diverse manieren reageren op dit nieuws: de een reageert behulpzaam terwijl de ander eroverheen praat en het onderwerp ontwijkt. Er is echter geen ‘goede’ of ‘foute’ manier om het nieuws met anderen te delen, kies voor een manier die bij jou past (o.a. face-to-face gesprek, email, partner laten vertellen). Daarnaast heb jij de controle over met welke personen, op welk moment en op welke manier je het nieuws met anderen deelt. Naast je naasten is het belangrijk om het nieuws over je dementie te delen met andere zorgverleners en je (eventuele) werkgever. Lees meer.


Delen van ervaringen

Het kan fijn zijn om uw ervaringen te delen met anderen, anderen die in een vergelijkbare situatie zitten als u. Waar kunt u hiervoor terecht?

  • Veel mantelzorgers nemen deel aan de basiscursus omgaan met dementie voor mantelzorgers door ons georganiseerd. Deze cursus is kosteloos voor mantelzorgers waarvan de naaste bij ons in zorg is. Wilt u zich hiervoor opgeven? Maak dit kenbaar bij uw Geriant casemanager.
  • Alzheimer Nederland organiseert diverse lotgenotengroepen, ook wel Alzheimercafé's genoemd door heel Nederland.
  • Sommige mensen vinden het fijner om de ervaringen niet te bespreken maar om deze op te schrijven en op de ervaringen van anderen te reageren. Dit is mogelijk op het forum van Alzheimer Nederland.
  • Geriant organiseert, samen met Alzheimer Nederland, JOIN!. Een praatcafé waar mantelzorgers van jongere mensen met dementie elkaar ontmoeten en steun en bemoediging vinden bij elkaar in de verschillende fases van de ziekte. Lees hier wanneer JOIN! plaatsvindt.


Veranderende relatie

Vooral de partner en kinderen van een persoon met dementie zullen merken dat de relatie met de persoon met dementie door de loop van de tijd zal veranderen. Waar de relatie voorheen gelijkwaardig was of waar de ouder boven het kind stond is dat nu vaak andersom.

  • Emotionele band: De relatie gaat veranderen, maar de emotionele band die u heeft met uw naaste kan blijven. De onderlinge warmte, humor, het samen kunnen genieten en graag in elkaars buurt zijn. Ondanks dat er veel veranderd kan de emotionele band gelijk blijven of zelfs groeien.
  • De balans: Vaak is er tussen stellen een ongeschreven balans, de een doet iets voor de ander en daaropvolgend zijn de rollen omgedraaid. Als dit jaren goed gaat en de balans tussen de partners is goed, dan zal de partner beter in staat zijn om voor de naaste met dementie te zorgen dan wanneer de relatie wat minder evenredig is geweest voor de diagnose en de partner met dementie als het ware 'in het rood' staat. Dit zie je ook vaak bij mensen die op latere leeftijd bij elkaar komen waarna een van de twee dementie krijgt: er is nog niet zoveel krediet opgebouwd en daardoor kan het zo zijn dat het mantelzorgen meer van je vraagt. Bespreek deze zaken met je casemanager.
  • Alleen: Je partner is er nog, maar bij sommige beslissingen staat u er vanaf het moment van de diagnose alleen voor. Bespreek dit met naasten en met de casemanager, hoe voel je je? Waar loop je tegenaan? Zijn er anderen die dit gat op kunnen vullen?

Over Geriant

Geriant geeft op vernieuwende wijze vorm en inhoud aan de hulpverlening bij dementie. De hulp richt zich op zowel de thuiswonende mensen met dementie als op de familieleden of andere naasten. Wij begeleiden het gehele proces. Van diagnose tot aan de eventuele opname in een verpleeghuis.

Lees meer