Omgaan met dementie

Leestijd:

Hoe kunt u samen zo goed mogelijk verder leven met dementie? Elke fase heeft eigen kenmerken en mogelijkheden. Voor de persoon met dementie en voor de naasten. Dankzij de juiste informatie en tips over omgaan met de dementie, helpen we u hiermee op weg.

Dementie is een ziekte waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Door de veranderingen gaat het uitvoeren van dagelijkse handelingen die eerder moeiteloos verliepen zoals aankleden, koken, rekeningen betalen of medicijnen innemen door de tijd heen steeds lastiger. Dit komt doordat het denken, keuzes maken en zelfstandig handelen worden beïnvloed. Hoe kunt u omgaan met deze nieuwe veranderende situatie?

Het helpt om te begrijpen wat er verandert in het brein door dementie. Dementie is meer dan verlies van geheugen. De korte video 'Dementie: wat is dat eigenlijk?' legt uit wat er gebeurt.

Preventie

Dementie is niet te voorkomen of te genezen. Wel kunt u het risico verlagen. Er is veel onderzoek gedaan naar dementie en welke factoren de ontwikkeling van dementie beïnvloeden. Ouderdom is een van de belangrijkste risicofactoren voor dementie. Daar kunt u niets aan doen. Maar er zijn ook risicofactoren die u wel kunt beïnvloeden.


Diagnose

Als je ouder wordt, word je vaak vergeetachtiger. Iemands naam niet meer herinneren, naar de keuken lopen en niet meer weten waarvoor, de telefoon oppakken en niet meer weten wie je wilde bellen. Vaak is dit onschuldig, pas als het vaker voorkomt, kan het een beginnende vorm van dementie zijn. Wat herkenbare signalen zijn, welke vormen van dementie er zijn en de diagnose, komt hier aan bod.

Omgaan met veranderingen

Hoe ga je met elkaar verder na de diagnose? Doordat juist het denken, het verstand beschadigd is, zal het lijken of iemand niet meer betrokken is, geen belangstelling heeft. Ook verandering van gedag of handelingen niet meer kunnen uitvoeren, maken dat er een andere relatie ontstaat. Hoe ga je om met deze nieuwe uitdaging? We delen hier tips en ervaringen van anderen. Want er is vaak zoveel meer mogelijk dan u misschien denkt!

Samen leven met dementie

Hoe blijf je het leven van iemand met dementie verrijken? Ook als de communicatie lastiger wordt. Het gaat vaak om kleine alledaagse dingen die het leven nog zoveel prettiger kunnen maken. En hoe kunt u overbelasting als mantelzorger voorkomen?

Verpleeghuis/na opname

Dementie is een progressieve ziekte, door de tijd heen neemt de ernst van de ziekte toe. Hierdoor wordt de zorg voor iemand met dementie steeds zwaarder voor de mantelzorger. Op een bepaald moment kan opname in een verpleeghuis het beste alternatief zijn. Voor de persoon met dementie en de mantelzorger is dit een ingrijpende gebeurtenis.


Overige informatie:

Activiteiten & scholingen

Activiteiten en scholingen voor mensen met dementie en mantelzorgers. De scholingen worden georganiseerd door het Geriant Kenniscentrum Dementie. Daarnaast worden activiteiten in de regio en tips voor het organiseren van eigen activiteiten gedeeld.

Kijk-, luister-, en leestips

Er zijn heel veel boeken, films en podcasts over dementie. We hebben hieruit een selectie gemaakt en delen onze belangrijkste tips. En vullen dit natuurlijk steeds aan. Geeft u vooral uw tips aan ons door.

Veelgestelde vragen

U vindt hier antwoorden op veelgestelde vragen rondom mantelzorg en dementie. Deze informatie is voortgekomen uit vragen die onze casemanagers van mantelzorgers hebben ontvangen.

Over Geriant

Geriant geeft op vernieuwende wijze vorm en inhoud aan de hulpverlening bij dementie. De hulp richt zich op zowel de thuiswonende mensen met dementie als op de familieleden of andere naasten. Wij begeleiden het gehele proces. Van diagnose tot aan de eventuele opname in een verpleeghuis.

Lees meer