Na de diagnose, omgaan met veranderingen

Leestijd:

Hoe ga je met elkaar verder als het geheugen 'hapert'? Doordat juist het denken, het verstand beschadigd is, zal het lijken of iemand bijvoorbeeld niet meer betrokken is, geen belangstelling heeft. Ook verandering in gedag of dagelijkse handelingen niet meer kunnen uitvoeren, maken dat er een andere relatie ontstaat. Hoe ga je om met deze nieuwe uitdaging? We delen hier tips en ervaringen van anderen. Want er is vaak zoveel meer mogelijk dan u misschien denkt!

Hoe blijf je het leven van iemand met dementie verrijken? Ook als de communicatie lastiger wordt. Het gaat vaak om kleine alledaagse dingen die het leven nog zoveel prettiger kunnen maken. En hoe kunt u overbelasting als mantelzorger voorkomen? Wat kan er nog wél? Dat is wat we hier met u delen. Maar nog even terug naar wat er verandert en wat vooral niet.

Ook een mens met dementie wil graag, net als jij en ik, voor vol aangezien worden en gelijkwaardig, normaal en vriendelijk behandeld worden. Als een leuke, boeiende volwassene. Niet kinderlijk of onvriendelijk, als triest of afgeschreven.’

- Het haperende brein. Leontine Trijber

Iemand met dementie wordt steeds afhankelijker van zijn of haar omgeving. Het gevoel geven dat u blij bent dat de ander er is, iets liefs of aardigs zeggen, geeft iemand een positief gevoel. Het denkend vermogen verminderd, maar dat gevoel blijft altijd in tact!

Kijk hier hoe anderen omgaan met dementie:

Omgaan met veranderingen, onze onderwerpen:


10 Communicatietips

Hoe blijf je in contact, juist als het gesprek niet meer altijd vanzelfsprekend verloopt. 10 praktische tips voor veelvoorkomende situaties.

Tips voor activiteiten samen

Van een gezellig dagje weg t/m tips voor het vieren van de feestdagen.

Tips voor gezondheid, veiligheid en vrije tijd

Gezellig koken en een smakelijke maaltijd eten, heerlijk genieten van een rustgevend boek en de beslissing om wel of niet de weg op te gaan met dementie.

Tips bij veranderend gedrag

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand met dementie ander gedrag vertoond dat je van diegene gewend bent. Door de verandering in het brein kan het zijn dat iemand het niet meer begrijpt, niet kan volgen wat er gevraagd wordt of wat er van iemand verwacht wordt. En zich daardoor onzeker voelt, angstig of niet gehoord. Soms kan iemand daardoor ineens boos worden, 's nachts gaan dwalen of een eigen waarheid hebben. Het vraagt van de naaste een andere houding, want degene met dementie is daarbij afhankelijk van de benadering door de ander, de omgeving. Met een aantal tips laten we graag zien hoe dit u kan helpen!

Hulpmiddelen

Om zo lang mogelijk, zoveel mogelijk het leven te leiden zoals u dat wilt, komen er langzamerhand steeds meer hulpmiddelen die dat ondersteunen. Er zijn diverse hulpmiddelen waarmee goede ervaringen zijn bij dementie.

Tips voor de mantelzorger

Van het gesprek aangaan over dementie, tot ervaringen delen met andere mantelzorgers, omgaan met de veranderende relatie en tips om overbelasting te voorkomen.

Uw naaste ondersteunen (op afstand)

Zorgen voor een naaste met dementie kan fysiek zijn maar ook op afstand kunt u een hoop voor uw naaste betekenen.

Dementie en een migratieachtergrond

Het aantal migranten met dementie stijgt snel. Vaak is er bij deze groep nog veel onbekendheid met dementie en wordt er weinig over gesproken.


Ga naar de volgende fase:

Samen leven met dementie

Hoe blijf je het leven van iemand met dementie verrijken? Ook als de communicatie lastiger wordt. Het gaat vaak om kleine alledaagse dingen die het leven nog zoveel prettiger kunnen maken. En hoe kunt u overbelasting als mantelzorger voorkomen?


Over Geriant

Geriant geeft op vernieuwende wijze vorm en inhoud aan de hulpverlening bij dementie. De hulp richt zich op zowel de thuiswonende mensen met dementie als op de familieleden of andere naasten. Wij begeleiden het gehele proces. Van diagnose tot aan de eventuele opname in een verpleeghuis.

Lees meer