U krijgt hulp van Geriant. Maar hoe heeft Geriant die hulp georganiseerd? Wie is verantwoordelijk? Wat is uw positie als cliënt? Hoe wordt er samengewerkt? U leest het in deze brochure.
Geriant heeft in een zogenaamd professioneel statuut beschreven hoe de zorg aan cliënten is georganiseerd, hoe die in praktijk verloopt, welke hulpverleners daarvoor worden ingezet, wie er verantwoordelijk is, en hoe er wordt samengewerkt. We beschrijven daarin wat u van Geriant mag verwachten als cliënt of vertegenwoordiger. Geen gemakkelijk te lezen stuk en daarom hebben we er in deze brochure een samenvatting van gemaakt. Het statuut wordt opgesteld in samenspraak met de cliëntenraad en ook met enige regelmaat met hen geëvalueerd. Het professioneel statuut is opgesteld aan de hand van de eisen die de overheid daaraan stelt.
Hieronder wordt in ‘16 vragen en antwoorden’ uitgelegd wat u als cliënt van Geriant over dat statuut moet – en waarschijnlijk ook wilt – weten. Om te beginnen noemen we de onderwerpen die voor Geriant van belang zijn bij de organisatie van de hulpverlening en die een rol spelen in de antwoorden op de besproken vragen.
- Bij Geriant staat u als cliënt voorop, samen met uw familie.
- De hulpverleners bij Geriant moeten zich houden aan de wettelijke kaders die voor de zorg gelden, onder andere aan de Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst, afgekort de WGBO.
- De hulpverleners bij Geriant informeren u zo goed en begrijpelijk mogelijk over de bevindingen en de mogelijkheden die er zijn voor de zorg en ondersteuning.
- U en/of uw vertegenwoordiger(s) bepalen samen – nadat u goed geïnformeerd bent – met de hulpverleners van Geriant welke begeleiding en behandeling van Geriant mogelijk is en wat u nodig heeft. Uw toestemming is nodig; soms is dat uw mondelinge toestemming, soms schriftelijk in de vorm van uw handtekening, bijvoorbeeld onder uw behandelplan.
- Alle cliënten die naar Geriant worden verwezen krijgen hulp van een casemanager (dat is een dementie-verpleegkundige) en een arts, bijvoorbeeld de specialist ouderengeneeskunde, klinisch geriater, of een verpleegkundig specialist. Een casemanager kan daarbij samenwerken met een ambulant verpleegkundige. Op indicatie kunnen ook andere disciplines worden ingezet, waaronder de (gz-)psycholoog.
- De casemanager en de arts/verpleegkundig specialist werken als ‘duo’ samen, waarbij de rolverdeling is dat de arts/verpleegkundig specialist degene is die de regie voert en eindverantwoordelijk is en de casemanager in de regel daarbij uw vaste aanspreekpunt is en degene is waarmee u de meeste contacten hebt.
- Het verslag van de hulp aan u wordt bijgehouden in uw cliëntendossier. U hebt het recht te weten wat daarin staat, het gaat immers over u.
- En tenslotte moeten alle medewerkers zich aan regels over de privacy houden.
- Wat gebeurt er na mijn verwijzing en hoelang moet ik wachten op het eerste contact?
U wordt naar Geriant verwezen door uw huisarts of door een medisch specialist in het ziekenhuis. Uw gegevens gaan dan rechtstreeks naar de arts/verpleegkundig specialist en casemanager die er kennis van nemen. Er wordt binnen circa twee weken na de verwijzing contact met u opgenomen om de eerste afspraak te plannen.
Tijdens de eerste afspraak wordt kennis gemaakt, wordt verkend welke problemen u ervaart, wordt vaak al een geheugentest afgenomen en worden afspraken gemaakt over hoe de hulp kan gaan plaatsvinden (in de vorm van een behandelovereenkomst). - Komt Geriant bij mij thuis of moet ik naar een Geriant-locatie toekomen?
De eerste afspraak wordt gedaan door de casemanager en de arts/verpleegkundig specialist en vindt zoveel mogelijk bij u thuis plaats, tenzij dat echt bezwaarlijk is. Ook eventuele vervolgafspraken vinden zoveel mogelijk bij u thuis plaats. Ook hier: dat beslist u samen met de betrokken behandelaars. - Mag mijn familie, bijvoorbeeld mijn partner, erbij zijn wanneer er contacten plaatsvinden?
Zeker mag dat, het heeft zelfs de voorkeur dat u samen komt met een familielid of een andere vertegenwoordiger. Vaak spelen ze ook een belangrijke rol in de hulp en zorg die nodig is.
De vertegenwoordiger is iemand die u het meest vertrouwt en die voor uw belangen opkomt wanneer u dat zelf deels of helemaal niet meer kunt. Vaak is dat uw partner maar dat kunnen bijvoorbeeld ook uw kinderen zijn. U bepaalt dat zelf. - Hoe verloopt het onderzoek? Wie stelt de diagnose?
Het onderzoek
De casemanager en specialist ouderengeneeskunde van Geriant gaan u bij de intake onderzoeken. Zij willen graag weten wat er precies aan de hand is. Het is belangrijk dat u bij deze afspraak vergezeld wordt door een naaste, bijvoorbeeld een familielid die u goed kent. In het onderzoek praten we over de geheugenklachten en de veranderingen in het denken die u ervaart. Ook willen we graag weten wanneer uw klachten zijn begonnen en welke hulp nodig is in het dagelijks leven. Daarna volgt een geheugentest en het invullen van vragenlijsten. De laatste stap is een lichamelijk onderzoek. Daarbij vragen we ook naar de uitslag van eerder bloedonderzoek en of u medicijnen gebruikt.
Het uitslaggesprek
De casemanager en specialist ouderengeneeskunde verwerken de informatie die ze van u en u naasten gekregen hebben. De uitkomst van het onderzoek bespreken zij in het team met andere collega’s om zo een juiste diagnose te stellen. In het uitslaggesprek worden de uitkomsten en de diagnose met u besproken. - Hoe hoor ik de uitslag van het onderzoek?
Zodra de intake is afgerond wordt er een afspraak met u en uw familie gepland waarin de uitslag met u besproken wordt. De casemanager en de arts/verpleegkundig specialist zijn beide bij dit uitslaggesprek aanwezig en zullen zo goed mogelijk bespreken wat er aan de hand is en samen met u de mogelijkheden voor hulp en ondersteuning bespreken. - Wie stelt het behandelplan op en welke stem heb ik daarin?
U stelt samen het behandelplan op waarin de hulp en ondersteuning worden vastgelegd. U wordt gevraagd of u akkoord bent met het behandelplan. Mocht u dat liever willen, dan kan ook uw vertegenwoordiger in uw plaats een akkoord geven. U krijgt een afschrift van dit behandelplan. - Wie is mijn aanspreekpunt in de loop van de behandeling en heb ik daarin een keuze?
De casemanager blijft gedurende de behandeling bij Geriant uw vaste aanspreekpunt, de arts/verpleegkundig specialist blijft verantwoordelijk. U hoeft dus na de intake niet te wennen aan nieuwe gezichten. Bovendien wachten we doorgaans niet met het bieden van zorg tot na de intake. We kijken direct samen met u en uw familie wat u eventueel nodig heeft. Mocht het niet klikken tussen u en de casemanager dan horen we dat graag. Dan gaan we met u in gesprek om een oplossing te zoeken. Ook vervanging door een andere casemanager kan dan een oplossing zijn. - Hoe kan ik een beroep op mijn casemanager doen?
Bij het allereerste gesprek met de casemanager ontvangt u een kaartje met daarop de werkdagen en -tijden en telefoonnummer van de casemanager. Dan weet u precies hoe deze te bereiken is. Mocht de casemanager voor langere tijd afwezig zijn dan wordt er voor vervanging gezorgd. U kunt het secretariaat bellen en vragen naar de vervanger. - Kan ik ervan uitgaan dat – als het nodig is – anderen worden ingeschakeld en mag ik daarover meebeslissen?
Ja, daar kunt u van uitgaan en daar mag u zeker over meebeslissen. Als het nodig is kunnen andere professionals worden ingeschakeld, bijvoorbeeld een psycholoog, een neuroloog, een geriater of een psychiater. Maar ook kan de casemanager thuiszorg voor u inschakelen. Dit zal altijd in overleg met u en/of uw familie gebeuren. - Als er over mij wordt gesproken met derden, of informatie wordt opgevraagd, mag dat dan zonder mijn toestemming?
Nee, dat mag niet zonder uw toestemming. Daarom leggen we tijdens de eerste afspraak ook schriftelijk met u vast met wie we informatie uitwisselen. - Wie schrijft mij eventueel medicijnen voor en wie controleert daarop?
De arts of verpleegkundig specialist schrijft soms medicijnen aan u voor, zo nodig in overleg met uw huisarts. Het effect en de bijwerkingen van medicijnen worden door de arts of verpleegkundig specialist die ze heeft voorgeschreven in de gaten gehouden. U kunt altijd aan de casemanager uw vragen over de medicijnen stellen want de casemanager zal dat dan met de arts of verpleegkundig specialist van Geriant en de huisarts bespreken. - Wie houdt bij of de behandeling het gewenste effect heeft?
Vanzelfsprekend is er gelegenheid om dat tussendoor te bespreken, maar minimaal eenmaal per jaar vindt er een zogenaamde evaluatie van uw behandeling plaats. De casemanager zal dat altijd met u voorbespreken. Er wordt dan bijvoorbeeld gekeken of u zich voldoende geholpen voelt, of het in de hulp ‘meer of minder’ moet, of het ‘klikt’ in het contact en of u nog wensen heeft. Waar nodig zal het behandelplan na de evaluatie worden bijgesteld en zal dit weer aan u worden voorgelegd voor instemming. - Word ik betrokken bij het besluit dat de behandeling afgesloten kan worden? En wat als de hulp van Geriant ophoudt, maar er is toch nog hulp nodig is?
Mocht uit het onderzoek blijken dat er geen sprake is van geheugenproblemen dan stopt in de regel het contact met Geriant. Maar de meeste behandelingen bij Geriant stoppen pas wanneer de cliënten in een verpleeghuis zijn opgenomen of zijn overleden. Dus behandelingen worden zeer zelden halverwege stopgezet. De zorgverlening is feitelijk niet klaar wanneer u in een verpleeghuis wordt opgenomen maar wordt dan overgenomen door de hulpverleners in het verpleeghuis. We proberen de overgang dan zo goed mogelijk te begeleiden. Mocht uw vertegenwoordiger (partner, familie, etc.) toch nog behoefte hebben aan gesprekken dan is dat voor korte tijd nog mogelijk. - Hoe weet ik of de bij Geriant werkende professionals voldoende deskundig zijn?
Alle professionals die bij Geriant werken hebben een vakopleiding gevolgd en moeten een diploma hebben willen ze bij ons komen werken. Ook na de opleiding zijn ze verplicht om bij- en nascholing te volgen. De leidinggevenden zien erop toe dat elke professional dat ook doet. Mocht u twijfelen aan de deskundigheid van een professional dan mag u altijd naar diploma’s vragen. Of u kunt het aan de leidinggevende van de professional vragen. - Waar kan ik terecht als ik ontevreden ben, of zelfs een klacht heb, over mijn behandeling/behandelaar?
Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Natuurlijk kunt u uw klacht altijd bespreken met de betrokken casemanager. Ook kunt u terecht bij de leidinggevende van de behandelaar. Tenslotte is altijd de mogelijkheid om een ‘officiële’ klacht in te dienen. Op de website van Geriant vindt u de klachtenregeling. U kunt de informatie ook opvragen bij het bedrijfsbureau van Geriant. - Hoe gaat Geriant om met mijn recht op privacy? Wie kan er – behalve ikzelf en de behandelaar – nog meer in mijn dossier kijken?
Geriant houdt zich aan de wettelijke regels die hiervoor bestaan. Het komt erop neer dat u aan het begin van de behandeling toestemming geeft voor de hulpverleners en instanties met wie we uw gegevens mogen uitwisselen. Binnen Geriant mogen alleen de bij uw behandeling betrokken hulpverleners uit hetzelfde team uw dossier inzien.
We hopen dat door deze informatie voor u helder is geworden wat een intake en behandeling bij Geriant voor u zullen inhouden en welke rol uzelf, uw vertegenwoordiger(s) en de hulpverleners van Geriant daarbij spelen. Maar mocht u toch nog vragen hebben, schroom dan niet die ons te stellen. Er is ook een uitgebreidere en ‘officiële’ versie van deze afspraken, geschreven voor onze hulpverleners. Ook deze versie is voor u beschikbaar.
Heerhugowaard, mei 2025