Lewy Body dementie

Lewy Body dementie, ook wel bekend als de ziekte van Lewy Body, is een vorm van dementie waarbij iemands geestelijk functioneren met schommelingen achteruit gaat.

Hoe ontstaat Lewy Body dementie?

De naam Lewy Body dementie verwijst naar de typische veranderingen in de hersenen. Lewy bodies zijn abnormale inkapselingen van eiwitbevattend materiaal in de hersencellen. De theorie is dat deze eiwitten worden afgezet, als een hersencel gevaar loopt. Bijvoorbeeld bij aanwezigheid van een giftige stof. Lewy Body dementie begint meestal tussen het 50e en 80e levensjaar en is niet erfelijk.

In het begin is de dementie vaak licht en is het geheugen nog in tact. Het valt dan vooral op dat iemand moeite heeft zijn aandacht erbij te houden. Daarnaast vinden mensen met Lewy Body dementie het vaak lastig om zaken juist te benoemen, en hebben ze last van hallucinaties en wanen.

Overeenkomsten met Parkinson

Andere symptomen van Lewy Body dementie zijn trillen, stijfheid en een gebogen houding. Deze verschijnselen komen ook vaak voor bij de ziekte van Parkinson. Kenmerkend voor Lewy Body dementie is dat de heftigheid van de verschijnselen per dag, of zelfs per uur kan wisselen. Mensen met deze vorm van dementie zijn dan ook regelmatig in de war.

Is Lewy Body dementie te genezen?

Lewy Body dementie is niet te genezen. Wel kunnen medicijnen helpen om de symptomen te onderdrukken. Omdat de symptomen van Lewy Body dementie veel overeenkomsten vertonen met die van de Ziekte van Alzheimer en Parkinson, wordt in het begin vaak de verkeerde diagnose gesteld, waardoor niet de juiste behandeling wordt voorgeschreven. Een extra probleem is echter dat mensen met Lewy Body dementie overgevoelig zijn voor bepaalde medicijnen die vaak worden voorgeschreven voor de behandeling van hallucinaties.

Meer informatie

In het boek ‘Dementie, achtergronden en praktijkervaringen’ van Jan Pieter van der Steen (ISBN 9789060386231) wordt Lewy Body dementie besproken. Ook de websites van Alzheimer Nederland en de Lewy Body Dementia Association bieden informatie.