Als casemanager kijk ik naar een cliënt en het hele netwerk om de cliënt heen

Leestijd:

Als casemanager kijk ik naar een cliënt en alles wat deze cliënt met zich meebrengt. Elke cliënt beleeft de ziekte dementie op z’n eigen manier. Dementie verloopt volgens verschillende stadia. Deze stadia zijn niet voorspelbaar nadat de diagnose is gesteld. Dit zorgt ervoor dat elke cliënt zorg op maat krijgt. Elke werkdag is echt anders dan de vorige.  

Als casemanager kijk ik naar een cliënt en alles wat deze cliënt met zich meebrengt. Elke cliënt beleeft de ziekte dementie op z’n eigen manier. Dementie verloopt volgens verschillende stadia. Deze stadia zijn niet voorspelbaar nadat de diagnose is gesteld. Dit zorgt ervoor dat elke cliënt zorg op maat krijgt. Elke werkdag is echt anders dan de vorige.  

Na 16 jaar werken op een specialistische afdeling in een academisch ziekenhuis, leek het voor mij een mooie stap om in de eerste lijn te gaan werken. Een geheel nieuwe uitdaging, waarbij ik de cliënt thuis in zijn eigen omgeving bezoek. Een heel andere ervaring! Zo ben ik bij Geriant terechtgekomen.

Geriant is een bedrijf gespecialiseerd in het verlenen van medische zorg aan ouderen met als doel om de cliënt langer thuis te laten wonen.  

In deze blog vertel ik over mijn ervaring, hoe het is om te werken bij Geriant.

Elke dag is écht anders 
In het ziekenhuis had je te maken met misschien wel 15 verschillende diagnoses bij patiënten. Bij Geriant heb je met veel minder ziektebeelden te maken en is de hoofddiagnose dementie. Ik was benieuwd of dit mij voldoende uitdaging zou geven, maar als casemanager moet je de zorg bij elke cliënt op maat afstemmen. Door de verschillende stadia van dementie, elk uniek persoon en ieder zijn eigen netwerk, is de zorg steeds anders. Je moet creatief zijn.

Elke donderdag hebben we een casuïstiekbespreking. Daar bespreken we volgens een vaste structuur een casus. Zo kijk je multisiciplinair naar een specifieke casus en kun je samen meer behandelmethodes vinden. Ik heb een mooi team om mij heen om mee samen te werken.


Als casemanager kom je bij de mensen thuis in hun eigen leefomgeving. Ieder mens heeft zijn gewoontes en manieren. Als casemanager is het heel belangrijk om erachter te komen wie de cliënt is. Wat zijn de wensen? Hoe ziet hij of zij de toekomst? De basis van de begeleiding gaat uit van de wens van de cliënt. De ene cliënt wil alles weten over de ziekte dementie, een andere cliënt wil er niets van weten. Wat ook voorkomt is dat de cliënt helemaal geen problemen ervaart. Het netwerk ziet de problemen wel. Hoe ga je hier dan mee om? Dit is de uitdaging die ik graag aanga!

Omdat elke case zo verschillend is, weet je niet altijd hoe je dag er uitziet. Een bezoek kan erg gewenst zijn, maar soms moet ik ook mijn best doen om bij iemand binnen te komen. Of een mantelzorger belt op, omdat ze niet meer weten hoe ze moeten omgaan met hun naaste. Dan gaat deze hulpvraag, voor de geplande bezoeken. Ook heb ik veel contact met onder andere huisartsen, praktijkondersteuners, thuiszorgorganisaties, vrijwilligers, buurtcentra en dagbestedingen. We doen het echt samen!

Werken bij Geriant
Geriant is veel kleiner dan het ziekenhuis waar ik eerst werkte, maar heeft dezelfde professionaliteit. We werken met behandeldoelen en evalueren jaarlijks de zorg die we hebben geboden aan de cliënt. We zorgen ervoor dat de kwaliteit van zorg steeds verbeterd wordt en staan open voor feedback van cliënten en mantelzorgers.Geriant heeft heel veel professionele mede casemanagers. Ik ben trots op ons zelfsturende team, waarbij er een hoog verantwoordelijkheidsgevoel is om de cliënt de beste zorg op maat te kunnen geven. Er is aandacht voor de mens bij Geriant. Het is heel warm hier.

Wij zoeken nog meer nieuwe casemanagers! Om ons team te versterken, zou ik graag iemand zien die goed kan luisteren. Wat mensen met dementie prettig vinden is iemand die een rustige uitstraling heeft: je moet niet te snel praten en zeker niet gehaast overkomen. Zo ziet de ideale collega er voor mij uit.  

Herken jij jezelf hierin en mocht je interesse hebben om te werken bij Geriant na het lezen van mijn verhaal? Dan kun je op deze pagina meer informatie vinden over de vacatures die open staan.


Manager Geriant Kenniscentrum Dementie

Ben jij een ervaren opleidingskundige die ondernemerschap en educatie weet te combineren met het ontwikkelen van leerlijnen binnen een organisatie? En wil jij werken in een organisatie waar je écht het verschil kunt maken, waar je onderdeel wordt van

Lees verder

Specialist ouderengeneeskunde

Het beste van 2 werelden! Geriant en Woonzorggroep Samen bieden jou een unieke kans.

Lees verder

Functioneel beheerder

​Geriant zoekt een enthousiaste functioneel beheerder die ons bedrijfsbureau komt versterken. Iemand die stevig in zijn schoenen staat, zorgprocessen begrijpt en kan schakelen tussen gebruikers wensen en ICT. Wil jij meehelpen aan wat er écht toe doe

Lees verder

Lid cliëntenraad

De cliëntenraad behartigt de collectieve belangen van de cliënten van Geriant in West Friesland, Noord-Kennemerland en in de Kop van Noord-Holland. Het gaat daarbij om de cliënten en degene die als mantelzorgers bij de cliënt betrokken zijn. De cl

Lees verder

Goed werkgeversschap

Onze cliënten staan op de eerste plek, maar onze medewerkers volgen hen op de voet. Geriant wil voor medewerkers allereerst een betrouwbare organisatie zijn waar de arbeidsvoorwaarden solide zijn geregeld. We ontwikkelen beleid dat is gericht op het vinden van de juiste 'match' tussen de talenten en ambities van medewerkers enerzijds en dat wat de organisatie nodig heeft om verder te komen in haar ontwikkeling anderzijds.

 

Over Geriant

Geriant geeft op vernieuwende wijze vorm en inhoud aan de hulpverlening bij dementie. De hulp richt zich op zowel de thuiswonende mensen met dementie als op de familieleden of andere naasten. Wij begeleiden het gehele proces. Van diagnose tot aan de eventuele opname in een verpleeghuis.

Lees meer